Energetika və avtomatika

Mühəndis fizikası və elektronika kafedrası

Kafedranın yaranma tarixi

Mühəndis fizikası və elektronika kafedrası 2021-ci il 3 fevral tarixli Elmi şuranın qərarına əsasən Fizika və elektronika kafedralarının bazaları əsasında yaradılıb.

Mühəndis fizikası və elektronika kafedrası AzTU-nun Energetika və avtomatika fakultəsi nəzdində fəliyyət göstərir və 3 ixtisas - mühəndis fizikası, elektronika, telekommunikasiya və radiotexnika mühəndisliyi, biotibbi texnika mühəndisliyi ixtisasları üzrə həm ölkəmizdə, həm də, ölkə xaricində çalışa biləcək mütəxəssis kadrlar hazırlanır.

Kafedrada yarımkeçiricilər və dielektriklər, elektron cihazları, sənaye elektronikası, güc elektronikası, elektron texnikası, material və komponentlərinin fizikası və texnologiyası, elektron hesablama maşınları və qurğularının konstruksiya edilməsi, elektron texnikası, biotexniki aparat və qurğular, biotibbi və radioelektron aparatlarına servis xidməti, tibbi və texniki diaqnostik üsul və cihazlar, bioloji və tibbi praktikada mühəndis işi və s. istiqamətlər üzrə güclü elmi məktəb yaradılmış və minlərlə mühəndis kadr hazırlanıb.

Kafedranın müasir standartlara cavab verən, Data studio proqramı ilə idarə olunan geniş tədris-laboratoriya bazası vardır və laboratoriya işləri kafedrada tədris edilən fənnlər üzrə bütün istiqamətləri əhatə edir. Kafedranın nəzdində 7 tədris və 4 elmi-tədqiqat laboratoriyası fəaliyyət göstərir.

Mühəndis fizikası və elektronika kafedrasının əsas elmi istiqamətləri:

1. Sənaye üçün yeni yarmkeçirici mateiallar və onlar əsasında strukturlar

2. Xarici təsirlərə davamlı nanokompozitlər

3. Yaşıl enerji

4. Tibbi avadanlıqıar

5. Bərk cisim elektronikası

6. Hava çirklənməsinin biomonitorinqinin aparılması

Kafedranın elmi istiqamətlərinə uyğun olaraq “Sənaye yönümlü yeni nəsl yarımkeçirici materialların və onlar əsasında nazik təbəqəli strukturların alıması və tətbiq imkanlarının tədqiqi”, “Xarici təsirlərə davamlı yeni nanokompozit materialların alınması”, “Yaşıl enerji”, “Bərk cisim elektronikası” “Yeni nəsl tibbi avadanlıqlar” üzrə elmi tədqiqat işləri yerinə yetirilir, seminarlar keçirilir, müzakirələr aparılır. Bu tədqiqat işərinə kafedranın ixtisas tələbələri də cəlb edilir, kafedranın professor-müəllim heyəti ilə birlikdə tədqiqat işləri yerinə yetirirlər.

Kafedrada çalışan bütün müəllimlər müxtəlif sahələrdə elmi tədqiqatlar aparırlar: yarımmaqnit yarımkeçiricilər və dar/geniş qadağan zonalı yarımkeçiricilərin fizikası və texnologiyası; onlar əsasında opto və nanoelektronika üçün heterostrukturlar və nanostrukturların alınması; yeni günəş enerjisi çeviricilərinin alınması, effektivliyinin ölçülməsi; nanokompozit materiallar; biotibbi avadanlıqlar; Azərbaycanın müxtəlif bölgələrində hava çirklənməsinin biomonitorinqinin aparılması; bərpa olunan enerji mənbələrindən istifadənin ekoloji aspektləri; yaşıl hidrogen.

Fəaliyyətlər

Əlaqələr

1. Soft Matter Institute, Heinrich-Heine University Dusseldorf (Germany)

2. Macromolecular Science, CWRU Cleveland (USA)